Dynamische tarieven bij Vrijopnaam

Meer grip op je energierekening; bepaal zelf hoeveel je bespaart

Donderdag 21 november 2024

Wil je meer grip op je energierekening? Misschien is een dynamisch tarief dan iets voor jou. Sinds kort biedt Vrijopnaam ook energiecontracten aan met een dynamisch tarief. Je stroomprijs wisselt per uur en de gasprijs is elke dag anders. Je koopt je energie direct van de groothandelsmarkten. Ben je daardoor ook goedkoper uit? Wat zijn de voor- en nadelen? Vijf vragen en antwoorden over het dynamisch tarief.

Wat is een dynamisch tarief?

Een dynamisch tarief is een flexibel tarief waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten (de Day Ahead markt of energiebeurs). Je leveringstarief wordt bepaald door de inkoopprijs van energie op de beurs. De stroomprijs wordt per uur bepaald en de gasprijs per dag.

De energieprijzen worden een dag vooraf bekend gemaakt. Je weet daardoor op welke tijdstippen de stroomprijs het meest voordelig is die dag. De gasprijs wisselt per dag. Vandaag weet je dus was een m3 morgen kost.

Wat zijn de voordelen van een dynamisch tarief?

Je energieprijzen zijn gekoppeld aan de energiemarkt. De tarieven bewegen mee met de prijs in de markt, waardoor je een eerlijke prijs betaalt.

Je bent gemiddeld goedkoper uit (mits je bewust kiest voor verbruik op juiste momenten). Je profiteert dan van uren met een laag stroomtarief. Je hebt zelf meer controle over en invloed op je energierekening.

Wat zijn de nadelen van een dynamisch tarief?

Een dynamisch tarief heeft zo zijn voordelen, maar soms ook nadelen. Dat verschilt per situatie.

Om (financieel) voordeel te behalen is het noodzakelijk om tijd en aandacht te investeren in je energieverbruik en de timing ervan. Bewust de wasmachine draaien op momenten dat de stroomprijs laag is vergt meer aandacht dan wanneer je een vast tarief hebt en het niet uitmaakt wanneer je energie in huis verbruikt.

Niet iedereen kan zijn verbruik goed sturen of is daar flexibel in. Het dynamisch tarief moet dus bij je situatie passen.

Hoe (on)gunstig is een dynamisch tarief als de stroomprijzen zo hoog zijn?

Stroomprijzen veranderen continu. Stijgingen en dalingen van de stroomprijs zien we over de lange termijn, maar ook over de korte termijn. Veel factoren hebben invloed op de stroomprijs. Met een dynamisch tarief van Vrijopnaam koop je altijd stroom tegen inkoopprijs. Hoe (on)gunstig dat is, hangt af van de inkoopprijs en het moment waarop je energie verbruikt.

Zijn de prijzen op de inkoopmarkt laag? Dan profiteer je daar direct van met een dynamisch tarief. Andersom geldt het ook: stijgen de energieprijzen, dan merk je daar wellicht eerder iets van dan wanneer je een vast contract hebt.

Is de vraag naar stroom (vaak midden op de dag of ’s nachts) laag? Dan zien we vaak dat de uurprijs ook laag is. Kun jij op die momenten energie verbruiken in plaats van tijdens de piekmomenten (vaak in de ochtend en avond). Dan bespaar je wellicht energiekosten.

Voor wie is een dynamisch tarief interessant?

Je kiest voor dynamische tarieven als je een (groot) deel van je energieconsumptie zelf kan sturen, bijvoorbeeld wanneer je je elektrische auto oplaadt. Daarnaast vind je het leuk om bijna dagelijks met je energieverbruik bezig te zijn.

Dynamisch tarief: iets voor jou?

Een dynamisch tarief is niet voor iedereen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over dit contracttype. Wil je advies op maat? Of heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op via klantteam@vrijopnaam.nl.


Ben je al overtuigd? Meld je direct aan voor een energiecontract met dynamische tarieven.