Waarom je niet voor een dynamisch contract moet kiezen
Kies bewust voor dynamische tarieven of doe het niet
Donderdag 22 juni 2023
Een dynamisch energietarief heeft zo zijn voordelen, maar wegen deze op tegen de nadelen? Dat verschilt per situatie. In de media zien we overdreven en wellicht misleidende claims over dynamische energietarieven de revue passeren. “Altijd goedkoper” is een dynamisch contract namelijk niet. Tenzij jij de toekomst kunt voorspellen…
Bij Vrijopnaam kun je kiezen voor vaste, variabele of dynamische energieprijzen. Graag kijken we samen met je welk contracttype past bij jouw situatie. Hoog tijd om naast de voordelen ook de nadelen van dynamische energietarieven te delen. Zo kun je weloverwogen een keuze maken en kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo fijn!
Wat is een dynamisch tarief ook alweer?
Een dynamisch tarief is een flexibel energietarief waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de “spotmarkt” (de Day Ahead-markt). Wat je betaalt aan stroom (en gas) wordt bepaald door de inkoopprijs van energie op deze markt. De stroomprijs geldt per uur en de gasprijs per dag.
Waarom zou je een dynamisch tarief willen?
De prijzen voor energie worden dus per uur of per dag bepaald. Daar kan veel verschil in zitten. Vraag en aanbod, maar ook (verwachte) ontwikkelingen in de wereld, weersvoorspellingen (zon of wind) en politieke besluiten hebben invloed op de prijzen op deze inkoopmarkten. Gaan de prijzen omlaag, dan profiteer jij daar direct van. Wanneer je een contract met een maandelijks of jaarlijks tarief hebt, reageren de prijzen pas veel later op veranderende marktomstandigheden (na een tariefperiode van bijvoorbeeld een maand, kwartaal of jaar).
Je weet met een dynamisch contract vandaag wat de energieprijzen van morgen zijn. Je kunt je verbruik vervolgens afstemmen op de goedkope(re) uren van de dag. Denk aan het opladen van je elektrische auto of het draaien van de wasmachine. Zo heb je meer controle over en invloed op je energierekening.
Klinkt goed, waarom zou je dat niet willen?
Waar prijzen kunnen dalen, kunnen ze ook stijgen. Je hebt daar ten opzichte van vaste of variabele contracten dan ook direct last van bij een dynamisch contract. Er is geen noodrem, er zijn geen schokbrekers. Gaan de tarieven zoals in augustus 2022 door het dak, dan moet je dit kunnen opvangen. Tenzij jij in staat bent weinig tot niets te verbruiken.
Daarnaast pak jij je voordeel pas echt als je – samen met alle huisgenoten – het verbruik gaat sturen. Met als doel de ‘dure uren en dagen’ te vermijden.
Dat vergt wel een investering in tijd en gedrag. In de app kun je volgen wat de prijzen vandaag doen en of ze morgen beter zijn. Niet iedereen heeft zin en tijd om regelmatig met energieverbruik en -prijzen bezig te zijn. Dan kan het zomaar gebeuren dat je energie opmaakt op momenten met een hoge energieprijs. In dat geval ben je misschien duurder uit en kan het meer rust geven als tarieven de hele maand hetzelfde zijn, zoals bij een variabel contract.
Wat zijn de risico’s van een dynamisch energiecontract?
Om (financieel) voordeel te behalen, is het dus noodzakelijk tijd en aandacht te besteden aan je energieverbruik en de timing ervan. Bewust je vaatwasser aanzetten op het moment dat de stroomprijs laag is, vergt meer aandacht dan wanneer je een vast tarief hebt en het niet uitmaakt wanneer je energie verbruikt. Niet iedereen kan (of wil) zijn energieverbruik goed sturen of is daar flexibel in.
Een ander risico geldt voor mensen met zonnepanelen op het dak. Wanneer je stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet, krijg je daar per kWh de stroomprijs van dat moment voor terug. Met name in de zomer midden op de dag, produceer je veel zonnestroom. Je gebruikt een groot deel daarvan niet gelijktijdig. Op deze momenten is namelijk weinig vraag naar elektriciteit en dus lever je veel van je productie terug aan het net. De stroomprijs is dan laag en soms zelfs negatief. In dat laatste geval moet je betalen voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat is de reden dat je bij Vrijopnaam (vooralsnog) geen gebruik kunt maken van een dynamisch tarief wanneer je zonnepanelen op eigen dak hebt.
Wanneer kies je wel of juist niet voor een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch contract kan je niet kiezen indien je woning niet beschikt over een slimme meter.
Andere goede redenen om niet te kiezen voor een dynamisch contract zijn:
- zonnepanelen op je dak;
- je wil of kan geen (tijdelijke) flinke kostenstijging in een maand opvangen;
- andere gezinsleden of huisgenoten kennen geen motivatie mee te doen in het sturen van het energieverbruik;
- je wil niet dagelijks even bezig zijn met energie;
- je hebt geen apparaten die veel energie vragen die je kan aansturen.
Twijfel je over welk contract past bij jouw woonsituatie? Of heb je vragen na het lezen van deze blog? Neem gerust contact op met ons klantteam (klantteam@vrijopnaam.nl of 085-3032652).